top of page

BİLMEKTE FAYDA VAR

DOĞALTAŞLARIN EMPRENYE EDİLMESİ

Doğada hiçbir şey,doğanın aşındırmasına karşı koyamaz…Doğaltaşlar da zaman içerisinde gerek atmosferik koşullar,gerekse insan kaynaklı yıprandırmalar,çoğu zaman her iki faktörün ortak çabasıyla,ilk günkü güzelliklerini kaybederler.

Özellikle dış ortam doğaltaşlarında oluşabilecek sıkıntıları 3 başlık altında toplamak mümkündür;

1-Atmosferik kirlenme:Hava da bulunan toz partiküllerinin nemli yüzey üzerine yapışması ve doğaltaş tarafından emilimi ve bu silsilenin devamı suretiyle oluşur.Yaklaşık 1-2 yıllık oluşumlar basınçlı su makinesi yardımıyla yüzeyden uzaklaştırılabilirler.Daha uzun sürelerde kimyasal temizleyici yardımıyla temizlenebilirler.

2-Effloresans: Gerek taşın içerisinde gerekse uygulandığı yüzeydeki safsızlıkların(ağır metallerin katyon formları)yağmur veya şebeke suyuyla sülfat tuzlarını oluşturarak yüzeye doğru su sayesinde hareketleri ve su buharlaşmasıyla beyaz renkli kompleks yapılar şeklinde yüzeyde oluşturdukları çökeleklerdir.Genellikle kimyasal temizleyicilerle kompleks yapının kırılarak yumuşaması sağlanır.Ardından basınçlı su makinesiyle temizlenebilirler.

3-Çatlama,kırılma, deformasyon ve korozyon:Eğer uygulama da hata yok ise dış cephe doğaltaşlarının su emmesi,aşırı soğuk sıcak farkı,bünyesine emdiği suyun çok soğuk havalarda donma eğilimine girmesi nedeniyle hacminin genleşmeye çalışması,yoğun ayak ve araç trafiği,sürekli suya maruz kalma, yanlış temizlik kimyasalları kullanımı,bakımsızlık vb. nedenlerle oluşur.Olumsuzluklar mekanik yöntemlerle giderilebilir.

İşte yukarıda bahsi edilen bu sıkıntılar, zaman içerisinde doğaltaşların geri dönülmez şekilde deformasyona uğramasını sağlar.Bu olumsuzlukların bertaraf edilmesi için,doğaltaşlarda su ve leke geçirimsizliği sağlamak amacıyla emprenye edilmeleri gerekir. Emprenyeler genellikle su bazlı transparent yapılardır.Taşın yüzeyine penetre olarak koruyucu bir bariyer oluştururlar.Bu bariyer su ve leke geçirimsiz bariyerdir.Renk değişimi yapmazlar.Yüzeyde dokunsal ve görsel olarak farkedilememeleri gerekir.Uygulandıkları yüzeye penetre oldukları için zamanla tekrarlanmalarına gerek yoktur.Doğru methodla bir kez uygulanmaları yeterlidir.Yukarıda sıraladığımız sıkıntıların her üçü içinde etkilidirler.

Sonuç olarak;Doğaltaşların uzun yıllar güzelliklerini koruyabilmeleri ve kullanım ömürlerinin uzun olabilmesi için bakıma,korunmaya,ve doğru periyot ve doğru kimyasallarla temizliğe ihtiyaçları vardır.


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page